Assalamualaikum..
Korang suka makan sayur tak.. Ulam..?
Heheheh tak kesahla korang makan atau pun tak, aku tetap nak kenalkan korang sume dengan ulam-ulaman huhu.. Jom
|
Kredit dari flickr.com | |
|
|
Daun selom dan ulam raja. Cuba teka mana satu daun selom. Lau nak tau, yang rasanya lebih sensasi (masam siket) itulah ulam raja..=)
|
Kredit dari flickr.com |
|
|
Jantung pisang yang boleh dikait dari pokoknya pabila sume bunga-bunganya dah bertukar menjadi buah pisang..=) Ambik jantung jer taouw, buah pisangnya belum masak lagi. Jangan silap kait.
|
Kredit dari radiosuarakasihfm.blogspot.com |
|
|
Yang neh plak adalah pokok pucuk ubi. Yang boleh dibuat ulam adalah daun pucuk-pucuk ubi yang masih muda. Rebus dulu, baru boleh makan.
|
Kredit dari flickr.com |
|
Kacang botol muda. Basuh-basuh pastu boleh terus makan. Cicah ngan sambal belacan pun sedap.
|
Kredit dari flickr.com |
Yang neh kacang juga, tapi nama sebenarnya kacang panjang. Nehla ulam paling senang nak dimakan sebab ia tak pahit dan tak masam.
|
Kredit dari flickr.com |
Timun.
|
Kredit dari healthyeating.sfgate.com |
Tomato
|
Kredit dari flickr.com |
Pegaga
|
Kredit dari btpnkedah.moe.edu.my |
|
Buah kerdas.
|
Kredit dari flickr.com |
Petai
|
Kredit dari manfaatnyasehat.blogspot.com |
Dan daun salad.
Haaaaa, banyak kan ulam-ulaman warisan orang-orang Melayu kita. Oleh itu, jomla kita amalkan supaya anak-anak generasi akan datang pun dapat kenal sume ulam neh.
Setakat ini untuk hari neh, terima kaseh daun keladi. Laen kali kita jupa lagi...=)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan