Rabu, 27 November 2013

Ulam

Assalamualaikum..

Korang suka makan sayur tak.. Ulam..?

Heheheh tak kesahla korang makan atau pun tak, aku tetap nak kenalkan korang sume dengan ulam-ulaman huhu.. Jom


Kredit dari flickr.com

Daun selom dan ulam raja. Cuba teka mana satu daun selom. Lau nak tau, yang rasanya lebih sensasi (masam siket) itulah ulam raja..=)

Kredit dari flickr.com

Jantung pisang yang boleh dikait dari pokoknya pabila sume bunga-bunganya dah bertukar menjadi buah pisang..=) Ambik jantung jer taouw, buah pisangnya belum masak lagi. Jangan silap kait.


Kredit dari radiosuarakasihfm.blogspot.com

Yang neh plak adalah pokok pucuk ubi. Yang boleh dibuat ulam adalah daun pucuk-pucuk ubi yang masih muda. Rebus dulu, baru boleh makan.


Kredit dari flickr.com
Kacang botol muda. Basuh-basuh pastu boleh terus makan. Cicah ngan sambal belacan pun sedap.

Kredit dari flickr.com
Yang neh kacang juga, tapi nama sebenarnya kacang panjang. Nehla ulam paling senang nak dimakan sebab ia tak pahit dan tak masam.


Kredit dari flickr.com
Timun.


Kredit dari healthyeating.sfgate.com

Tomato


Kredit dari flickr.com
Pegaga


Kredit dari btpnkedah.moe.edu.my

Buah kerdas.
Kredit dari flickr.com
Petai


Kredit dari manfaatnyasehat.blogspot.com
Dan daun salad.

Haaaaa, banyak kan ulam-ulaman warisan orang-orang Melayu kita. Oleh itu, jomla kita amalkan supaya anak-anak generasi akan datang pun dapat kenal sume ulam neh.

Setakat ini untuk hari neh, terima kaseh daun keladi. Laen kali kita jupa lagi...=)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan